Bruidstaarten

Geschiedenis van de bruidstaart:
De traditie van de bruidstaart is al eeuwen oud. De Romeinen kenden al een dergelijke gewoonte. Zij hadden in plaats van een taart een koek, waarvan de bruid en de bruidegom de eerste hap moesten nemen. Dit zou de goden gunstig stemmen, zodat het bruidspaar een vruchtbaar huwelijk met veel nageslacht tegemoet kon zien. De eerste bakker die een echte bruidstaart maakte was een Engelsman, die de kerk die tegenover zijn bakkerij stond nabouwde in cake.

De rijke tradities rond de bruidstaart
In de loop der eeuwen zijn vele tradities rond de bruidstaart ontstaan. Sommige daarvan bestaan nog steeds, anderen zijn wat gemoderniseerd. Van origine kende het bruiloftsmaal als dessert altijd de bruidstaart. Tegenwoordig zijn er ook andere momenten van de dag waarop de bruidstaart wordt aangesneden.

Symbool van geluk
Wit is de traditionele bruidskleur. Het is niet alleen de kleur van zuiverheid maar ook van voorspoed en zegen. Vroeger was de bruidstaart ook een symbool van vruchtbaarheid. De taart werd vaak door anderen aangeboden. Hoe groter de taart hoe meer geluk men het bruidspaar wenste. De bruid nam hoogstpersoonlijk het aansnijden en uitdelen voor haar rekening ten teken dat zij dagelijks voor de maaltijd zal zorgen. Tegenwoordig snijden bruid en bruidegom de taart samen aan ten teken van verbondenheid.

De opbouw van de taart
De eerste bruidstaarten bestonden uit opeen gestapelde cake en koeken die waren meegenomen door familie en vrienden. Het bruidspaar moest dan over de taart heen elkaar een kus geven. Wanneer de taart bleef staan,dan zat het verder wel goed met het huwelijk. Pas later kwamen de etagetaarten zodat het geheel steviger stond en het ook makkelijker was om de taart aan te snijden en te verdelen.

Aansnijden:
Traditioneel heeft de bruidstaart een vruchtbaarheidssymboliek. De bruid en bruidegom aten ieder een stukje van de koek waarna de rest werd verdeeld over de gasten. Over het aansnijden doen verschillende verhalen de ronde maar het is tegenwoordig een goede gewoonte en het geeft blijk van saamhorigheid om het bruidspaar samen, en vaak met een van een mooie strik versierd mes, de taart te laten aansnijden. Daarna zal op vakkundige wijze de taart in mooie punten verdeeld worden door het serverend personeel. Mooi strakke punten worden verkregen door het mes steeds even in een bakje warm water te dompelen. Elke punt krijgt een stukje van de marsepeinen decoratie.

Decoraties:
Persoonlijke wensen zijn natuurlijk altijd in de taart te verwerken. De kleur van de bloemen kan aangepast worden aan de kleur van het bruidstoilet of het bruidsboeket. Klassieke opmaak of meer eigentijdse garneringen zijn mogelijk. Ornamenten of opschriften die te maken hebben met beroep of hobby of met de streek waar het bruidspaar vandaan komt, maken de taart nog persoonlijker. Bruidstaarten hoeven natuurlijk niet altijd van marsepein gemaakt te worden. Chocolade en dan in mooi bruine tinten afgewerkt of een frisse vulling geheel met vruchten gedecoreerd. Kijk eens in het fotoboek en zoek naar mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen. Patissiers leven zich graag uit en zorgen voor een zeer feestelijk moment en heel mooie plaatjes in uw fotoreportage

Bij een bruiloft hoort natuurlijk een prachtige bruidstaart. Ons assortiment bruidstaarten bestaat uit drie soorten, waarbij u zelf de opmaak en grootte bepaalt. Wij maken de ‘Traditionele’ bruidstaart, de ‘Gedrapeerde’ bruidstaart en de ‘Amerikaanse’ bruidstaart. In het menu aan de linkerkant van deze pagina kunt vele voorbeelden bekijken van taartten die wij in het verleden hebben gemaakt.

De mogelijkheden:
Het uiterlijk van de taart kunt u helemaal zelf bepalen. Er zijn heel veel mogelijkheden om de taart helemaal naar u wens te maken:

De verschillende vullingen:
Fris fruit vulling of Champagne, al naar gelang het moment van de dag of de sfeer van het feest, zijn goede begeleiders van het bruidsgebak. De meestal wat zoete bovenzijde van de taart combineert dus erg goed met onze “fris fruit vulling”. Over de vulling van de taart kunt u met onze banketbakker van gedachten wisselen, wilt u deze met likeur of een champagnevulling? Of misschien wel een van de etages zonder likeur als er veel kinderen te gast zijn. Om u een idee te geven hebben wij alvast wat smaken op en rij gezet:

  • vers fruit bavaroise vulling
  • champagne
  • chipolata
  • slagroom
  • zwitserse room
  • frambozen
  • aardbeien
  • banketbakkersroom
  • een combinatie van bovenstaande vullingen (extra kosten)

De opmaak van de taart:

  • de beste kwaliteit marsepein
  • uitrolfondant
  • slagroom
  • versfruit
  • gebakcr√®me

De kleur van de taart:

  • rood
  • wit
  • gebroken wit
  • groen
  • roze
  • geel
  • zalm
  • blauw
  • lila

De kleur van de marsepein roosjes:

  • geel
  • roze
  • wit
  • rood
  • zalm
    Tegen een meerprijs zijn er ook andere kleuren mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden

Duifjes:
een close up van de duifjes die wij gebruiken om de taarten te decoreren

Bruidspaartjes:
U kunt kiezen uit 6 verschillende bruidspaartjes die wij standaard in ons assortiment voeren:

  • dansend
  • dragend
  • grijpend
  • slepend
  • staand
  • kussend

Voor informatie over de mogelijkheden en het bestellen van een taart kunt u contact opnemen met onze chef banketbakkerij, Wim Commandeur (0229-214786), of kom even langs in onze winkel aan de koepoortsweg in Hoorn. Wij helpen u dan graag verder.

Klik hier om prijzen te bekijken of om te bestellen.

Bekijk hier onze bedrijfsfilm

Otten's brood- en banketbakkerij B.V.
Koepoortsweg 69
1624 AC
Hoorn

Heeft u vragen?
Bel 0229 214786 of stuur ons een e-mail of bericht.

Uiterste besteltijd
Bestellingen voor morgen kunnen vandaag uiterlijk tot 23:59 geplaatst worden.

Veilig betalen
iDeal PayPal